flippermaskine pinballmaskine flipper Flippermaskiner.com
Udlejning, opstilling og reparation af flippermaskiner
flippermaskine pinballmaskine flipper  


Velkommen

Opstilling

Udlejning

Reparation

Flipperkursus

Valg af flipper

Om os

Kontakt


Kontakt:

Mob.: 23 72 44 45
flippermaskine@gmail.com

Tilmeld nyhedsbrev!
Indtast E-mail:
 

Valg af flippermaskine

Du har længe ønsket dig en flippermaskine - og nu har du besluttet dig for at føre din drøm ud i livet og anskaffe dig en. Men hvilken skal du så vælge? Dette kan denne guide forhåbentlig hjælpe dig med. Guiden tager udgangspunkt i det mest gængse typer flippermaskiner - dvs. ca. 80 - 90% af de eksisterende.

Afprøvning af forskellige flippermaskiner:
En flipper som andre synes er sjov er ikke nødvendigvis sjov for dig. Derfor er det vigtigste råd der kan gives at prøve så mange forskellige som muligt. Der findes en del private som har en større eller mindre samling - og de fleste vil gerne åbne døren og give mulighed for at afprøve forskellige maskiner - måske har de endda nogle til salg. Et godt at finde disse personer er via forummet www.spille-maskiner.dk . Det sker også med jævne mellemrum, at jeg selv skifter ud i min private samling. Du kan se her: http://www.dba.dk/brugerens-annoncer/brugerid-626220/ - om jeg har noget til salg lige nu.

Hvor meget må flipperen koste?:
Gør dig det klart hvor meget du vil bruge på en flippermaskine før du går i gang med at lede alt for meget. Du kan købe en velfungerende flippermaskine fra ca. 4500 kr. - og så op til ca. 30.000 kr. for nogle af de nyeste modeller. Priserne variere alt efter alder, stand og popularitet. Så lig dit budget før du går på udkig - det ville jo ikke være så godt hvis du forelsker dig i en flipper som du overhovedet ikke har råd til.

Hvordan skal standen af flipperen være?:
Det er din første flippermaskine - så med mindre du er meget fingernem - eller elektronisk velfunderet vil jeg råde dig til at vælge en flippermaskine som en istandsat.
Du kan sikker godt finde en flippermaskine på f.eks dba.dk fra ca. 3500 kr. - men som oftest vil den så være mere eller mindre defekt. Det er ikke fordi det er specielt svært at istandsætte en flipper - men du vil få mere ud af at lære hvordan en flippermaskine fungerer ved at kigge på en som virker - end ved at købe en defekt.
 
Det er stor forskel på folks opfattelse af hvad der er "god stand" - så vær kritisk når du gennemgår en flippermaskine som du overvejer at købe.


Hvilken type flipper skal du vælge?:
Når man snakker om det forskellige typer af flippermaskiner - deler man dem typisk op i Elektromekaniske flippermaskiner (forkortes EM) og Solid State (som betyder Elektroniske flippermaskiner) (forkortes SS). Det er værd at bemærke at når først en EM maskine kører som den skal - så er den utrolig holdbar.

EM flippere er den ældste type af flippermaskiner (fra 1940'erne til ca. 1977) Kendetegnene ved EM flipper er især at pointene vises på mekaniske hjul, som drejer rundt. (Se skema)

SS maskiner blev fremstillet fra sidst i 70'erne. Første generation kendes nemmest på de digitale display. Dem er der typisk 4 stk. af. I første omgang bestod displayet at 6 tal - men senere blev de også lavet med 7 tal. Efterfølgende (sidst i 80'erne) blev de 4 display erstattet af to større display med hver 16 tal. De tidlige elektroniske flippermaskiner har større tilbøjelighed til at kræve reparation end f.eks. elektromekaniske flippermaskiner.

Anden generation af elektroniske flippermaskiner opstod i starten af 90'erne - og kendes bedst ved at de har et stort display - også kaldet "dot matrix" display - eller kort "DMD". Disse store displays gav plads til bedre grafik - og i nogle af DMD flipperne er der ligefrem små videospil (kaldes "Videomode").

 
Flippertype Foto af display Flippereksempel
Elektromekaniske flippermaskine (EM)

Produceret.:
Fra  40'erne til ca. 1977

Priser i ordentlig stand:
Fra ca. 2000 kr. til 4.000 kr. 

Elektroniske flippermaskiner (Solid State) (SS) 1. Generation.

Produceret.:
Fra sidst i 70'erne til starten af 90'erne

Priser i ordentlig stand:
Fra ca. 4000 kr. til 7.000 kr.


1 x 6 tals display
(fra ca. 1978 til 1983)


4 x 7 tals display
(fra ca. 1983 - 1988)


2 x 16 tals display
(fra ca. 1988 - 1991)  

Elektroniske flippermaskiner (Solid State) (SS) 2. Generation.

Produceret.:
Fra starten af 90'erne.

Priser i ordentlig stand:
Fra ca. 6000 kr. til 30.000 kr.


Dot matrix display
(fra ca. 1991 - og frem)

(De fleste DMD flippere har ovenstående størrelse display - men det er også lavet flipper med større dot matrix displays.)

Den bedste måde hvorpå du kan finde ud af hvilken type du skal vælge er som tidligere beskrevet at prøve så mange forskellige som muligt. Det er ikke nødvendigvis prisen på flipper som afgør hvor sjov den er at spille på. De gamle flippere kan sagtens også være sjove for dig af spille på - det afhænger lidt af hvad du mest er til - og selvfølgelig også størrelsen på din pengepung.

Sjælden eller ikke sjælden flipper?:
Der er stor forskel på hvor stort et antal der er produceret af de enkelte flippermaskiner. F.eks. er der produceret over 20.000 stk. af Adams Family (se foto ovenover) men "kun" ca. 3.700 af Black Rose. Begge maskiner er produceret af Williams og er fra 1992. Nu kan Black Rose med sine 3.700 stk. produceret ikke betegnes som værende en sjælden flipper - men det viser lidt om forskellen i antallet. Hvis der er produceret under 1000 stk. skal man nok være lidt opmærksom. Dels er der oftest en god grund til at der ikke er lavet flere - sandsynligvis er den bare ikke så god. Dels kan det være meget svært og dyrt at skaffe spilspecifikke reservedele.
Du kan som oftest finde produktionsantallet af en specifik flipper her: www.ipdb.org

Hvilket mærke/producent skal du vælge?:
Gennem årene har der været rigtig mange forskellige producenter af flippermaskiner - men de mest kendte er nævne i skemaet herunder:

Nr. Producent Mest kendte flippere Bemærkninger
1 "Williams"

Andre navne:
"Williams Electronic Games Inc"
"WMS"

1993 - Twilight Zone


1990 - Funhouse


1986 - High Speed
 
"Williams" opkøbte i 1988 "Bally/Midway" - men fortsatte med at fremstille nye flippermaskiner under "Bally" mærket - og selvfølgelig også under "Willams" navnet. I 1999 ophører Williams med at producere flippermaskiner. Star Wars Episode I blev den sidste flippermaskine fremstillet at Williams.

Det er nemt at skaffe reservedele og informationer til Williams flippermaskiner - ligesom der er en del personer som kan finde ud af at reparere dem.

Williams og Bally flippere er de mest populære og dermed også de dyreste - men samtidig er de også de nemmeste at sælge igen. Der findes dog også dårlige Williams og Bally flippermaskiner!
2 "Bally"

Andre navne:
"Bally Midway"

Historien om Bally


1995 - Theatre of Magic
(på det tidspunkt var Bally ejet af Williams)


1981 - Centaur

 
"Williams" opkøbte i 1988 "Bally/Midway" - men fortsatte med at fremstille nye flippermaskiner under "Bally" mærket. Revenge From Mars fra 1999 blev den sidste flipper under "Bally" mærket. Dog blev rettighederne til Bally flippermaskiner solgt i 2005 - og nye nye modeller er igen ved at blive fremstillet.

Det er nemt at skaffe reservedele og informationer til Bally flippermaskiner - ligesom der er en del personer som kan finde ud af at reparere dem.

Williams og Bally flippere er de mest populære og dermed også de dyreste - men samtidig er de også de nemmeste at sælge igen. Der findes dog også dårlige Williams og Bally flippermaskiner!
3 D. Gottlieb

Andre navne:
Premier Technology


 

D. Gottlieb lukkede i 1996 efter 69 års produktion.

Det er lidt svære at skaffe reservedele og informationer til Gottlieb flippermaskiner. Men det kan som regel lade sig gøre - ligesom der også findes personer som kan reparere dem. 80' Gottlieb maskiner er notorisk fejlbehæftede. Dette skyldes dårlig stelforbindelse, som giver en masse "mærkelige" fejl. Derfor er dette det første sted man starter ved reparation.

Gottlieb flippere er billigere - og knapt så eftertragtede som Williams og Bally flippere. Der findes dog enkelte rigtig gode og eftertragtede Gottlieb flippere.
4 STERN Pinball

2006 - PIRATES OF THE CARIBBEAN


2003 - Lord of the Rings
 
"Data East Pinball" blev etableret i 1986. I 1994 blev "Data East Pinball" opkøbt af "SEGA Pinball". Efterfølgende blev "SEGA Pinball" i 1999 opkøbt af "STERN Pinball", som nu fortsætter produktionen - og hvert år udvikler 3 - 4 nye flippermaskiner.

STERN er så ny en producent at det som regel kan lade sig gøre at finde reservedele. Til gengæld er elektronikken rimelig kompliceret hvorfor kun få kan lave dette. Til gengæld er de temmelig driftsikre. Sliddele (gummi, pære og plastik) er der dog mange som kan hjælpe med at udskifte.
5 Data East Pinball
1993 - Rocky & Bullwinkle & friends


1993 - Last Action Hero
 
"Data East Pinball" blev etableret i 1986 og opkøbt af "SEGA Pinball" i 1994 - som efterfølende i 1999 blev opkøbt af "STERN Pinball".

Det er forholdsvist nemt at skaffe reservedele og informationer til Data East flippermaskiner og det kan som regel lade sig gøre - ligesom der også findes personer som kan reparere dem.

Data East flippere er som regel billigere - og knapt så eftertragtede som Williams og Bally flippere. Der findes dog stadigvæk en del rigtig gode og eftertragtede Data East flippere.
6 SEGA Pinball Inc.

1998 - Godzilla


1995 - Apollo 13

SEGA Pinball" opkøbte i 1994 "Data East Pinball"  - men blev i 1999 selv opkøbt af "STERN Pinball".

Det er lidt svære at skaffe reservedele og informationer til SEGA flippermaskiner. Men det kan som regel lade sig gøre - ligesom der også findes personer som kan reparere dem.

SEGA flippere er billigere - og knapt så eftertragtede som Williams og Bally flippere. Der findes dog enkelte rigtig gode og eftertragtede SEGA flippere.

7 Capcom

Andre navne:
Capcom Coin-Op, Inc.


1995 - Pinball Magic

 
Capcom fremstillede ca. 8 forskellige flippermaskiner fra 1995 til 1996. Deres mest populære maskine er Pinball Magic fra 1995 - som faktisk er både sjov og udfordrende.

Det er være svært at skaffe dele og info om Capcom flippere. Til gengæld er de rimelig driftsikre.
8 Zaccaria

Andre navne:
Zaccaria, of Bologna, Italy


1982 - Pinball Champ 82'

 
Italienske Zaccaria producerede flippermaskiner fra 1974 til 1987.

Det er svært at skaffe reservedele og informationer til Zaccaria flippermaskiner - men ikke umuligt hvis man søger i udlandet. Der findes enkelte personer i DK som kan reparere dem.

Zaccaria flippere er rimelig billige - og ikke så eftertragtede. Der findes dog en eller to gode Zaccaria flipper som f.eks. Pinball Champ 82'.
9 Playmatic

1976 - New World

 
Spanske Playmatic producerede flippermaskiner fra 1974 til 1985.

Der er ikke mange at Playmatic's flipper som har opnået nogen særlig høj status. Til gengæld er de billige.

Det er meget svært at skaffe dele og info om Playmatic flippere og der er få som kan reparere dem.


Hvilket tema skal du vælge?:
Er der et specielt tema som du er fan af - fodbold, basket, Corvette, Star Trek, Playboy - you name it. Ja - så findes der sikkert en flippermaskine som har netop det tema som du kan lide.

Hvordan sælger du flipperen igen?
Ligegyldigt hvilken flippermaskine du finder frem til - så husk at alt på et tidspunkt bliver kedelige - også en flippermaskine. Men behandler du din flippermaskine pænt - og måske sørger for at udskifte lidt gummi og pærer samt renser og vokser den hvor du kan komme til - ja så behøver du ikke decideret tabe penge på at sælge den igen. Husk på at der kun bliver produceret ganske  få nye flippere - og der bliver færre og færre af de "gode gamle" maskiner. Så derfor pas godt på din flipper så længe du har den - så kan andre efterfølgende også få glæde af den - og uden at du nødvendigvis sætter penge til.